Deca već od malih nogu počinju da rukuju sa telefonima i drugim, sličnim uređajima. Ova navika ima i dobrih i loših strana, a vi je možete pretvoriti u korist vašeg detata. Pa tako, umesto da veći deo dana dete provede igrajući igrice i gledajući ne tako dobar sadržaj na youtube-u, preusmerite njegovu pažnju na učenje engleskog jezika.

Dok su još mali imaju veću moć pamćenja i upijaju svaku reč, ako ih od malih nogu izložite nekom stranom jeziku brzo će ga savladati. Sa malom decom moguće je raditi kroz igru i interesovanja koja su im u tom uzrastu zanimljiva. Saznajte u nastavku teksta koje su to praktične vežbe pomoću kojih ćete deci približiti gramatiku engleskog jezika.

Tehnologija i usvajanje gramatike engleskog jezika

Gde god da se okrenete videćete kako dete već od godinu dana drži telefon u ruci. Sigurno i vi praktikujete ovu metodu kada vam ponestane snage za igru, kako bi ih umirili. 

Zašto to vreme provedeno uz telefon, tablet ili laptop ne iskoristiti pametno i korisno za vašeg mališana? 

Pa tako dok dete gleda crtani ili neki drugi sadržaj na telefonu možete mu skrenuti pažnju na boje koje vidi na ekranu i zamoliti ga da vam na engleskom jeziku kaže koje sve boje vidi i šta je koje boje. Takođe, možete mu pustiti kratke video sadržaje na engleskom jeziku koje ćete zajedno gledati i diskutovati o njima. Obratite pažnju da sadržaj ima title na engleskom jeziku kako bi dete uporedo sa zvukom pratilo i tekst. Jer će upravo na taj način, spontano i postepeno usvajati gramatiku engleskog jezika. 

Isto tako, na youtube aplikaciji postoje i mnoge brojalice i pesmice na engleskom koje su deci zanimljive. Mališanu možete puštati pesmicu više puta kako bi je usvojio. Kada se dete već zainteresuje za pesmicu, možete mu je prevesti i objasniti značenje iste. Postepeno, dete će svakim novim slušanjem učiti veći broj reči, a zbog melodičnosti teksta isti će pevušiti. 

Deca lako usvajaju nova gradiva, ako im se engleski jezik predstavi kroz njihove interesne sfere ili kroz igru brzo ga mogu savladati. 

Sa decom je lako raditi ako ih razumete. Na koji način engleski jezik približiti detetu? Naravno, kroz neobavezni razgovor, razne igrice i trenutna interesovanja. Mališani su uvek spremni da nauče nešto novo. 

Gramatika engleskog jezika za decu kroz igrice i interesovanja

Deca ne shvataju koliko im engleski jezik može značiti u životu, a mali broj mališana će prihvatiti učenje stranog jezika po staromodnom školskom principu. Zato ih treba nadmudriti, kako su deca po prirodi motivisana za igru, učenje gramatike engleskog jezika jedino je moguće kroz zabavu.

Gramatiku engleskog jezika najlakše mogu savladati uz različite društvene i digitalne igre, a mnogo veća pažnja im je kada se kroz učenje provlače crtani junaci, sportovi i druga interesovanja koja su im u tom trenutku zanimljiva. O ovoj temi govorili smo u našem blogu Interesovanje deteta kao glavna tema na času engleskog jezika

Lego kockice i usvajanje nepravilnih glagola

Ova igra je zabavan način uz koji će dete unaprediti svoje znanje nepravilnih glagola. Nepravilni glagoli su osnov kada je učenje engleskog jezika u pitanju, zato je bolje da ih mališan nauči što ranije. Za ovu igru potrebne su vam veće kockice u 4 različite boje. 

Jedna kocka rezervisana je za jednu reč, a jedna boja kockice za jednu grupu reči.

Pa tako na primer:

Na crvenoj kockici napišite glagolski oblik u infinitivu – do

Na plavoj kockici napište glagolski obliku u Past Simple vremenu – did

Na zelenoj kockici napišite Past Participe done

Na žutoj kockici napišite značenje reči – činiti

Po istom principu uradite za druge nepravilne glagole (u početku možete izabrati 5 nepravilnih glagola koje ćete ponavljati dok ih mališan ne usvoji).

Izmešajte kockice i stavite ih u kutiju. Dete bi trebalo da izvlači jednu po jednu kockicu. Kako koju kockicu izvuče trebalo bi da napisanu reč pročita naglas. Cilj je da dete složi kockice tako što će upariti infinitiv sa prošlim glagolskim oblikom, past participom i značenjem. 

Stripovi i slikovnice

Metod koji se jako dobro pokazao u radu i učenju sa decom kada je usvajanje gramatike engleskog jezika u pitanju je čitanje stripova ili slikovnica. Na taj način deca, nesvesno usvajaju gramatiku engleskog jezika. Ona su fokusirana na slike koje daju dinamiku i pomažu im da bolje razumeju tekst, a ispod slike se nalazi taman toliko teksta koliko je detetu potrebno da isprati radnju i nauči nešto novo. Čitajući stripove i slikovnice postepeno će usvojiti osnovna vremena, jedninu i množinu, kao i nepravilne glagolske oblike. 

Individualni online časovi engleskog jezika za decu

Nemojte propustiti period dok su još mali da im kroz igru i zabavu ulijete naviku za učenjem korisnih stvari koje će im u životu puno značiti. Budite prisutni u odrastanju mališana, iskoristite sadržaj na internetu koji vam je lako dostupan da im približite gramatiku engleskog jezika.

Ako primetite da su im te igre zanimljive, nemojte gubiti vreme, kontaktirajte nas i upišite ih na individualne online časove engleskog jezika. Saznajte više o našem radu i online školi engleskog jezika na stranici “Kako to funkcioniše”.