Deca od najranijieg uzrasta pokazuju radoznalost. Ovo je povezano sa njihovom sposobnošću da usvajaju znanja i nove veštine brzo, naročito kada su zainteresovana za temu. 

U skladu sa tim, ukoliko kreativne metode i detetova interesovanja integrišete i primenite u procesu učenja, u ovom slučaju engleskog jezika, dete će postići odlične rezultete. Biće motivisano jer će nove informacije primati kroz priče i materiju koja ga suštinski zanima i njemu je bliska. 

Upravo profesori u našoj školi rado koriste ovakav vid učenja. Ovakav pristup se pokazao kao dobar jer su deca na časovima opuštena i otvorena ka prihvatanju novog znanja. 

Omiljeni crtani junaci su i glavni junaci u novoj disciplini koju dete uči 

U radu sa decom pokazalo se efikasnim da u proces učenja uključimo omiljene crtane junake dečaka i devojčica. Na ovaj način, deca su zainteresovana za nastavu jer pored toga što uče nove reči i pojmove oni zapravo prolaze kroz avanture njhovih omiljenih junaka. 

Pa tako, ukoliko vaša devojčica voli crtanog lika Frouzen, na času će otkriti Elzine avanture na engleskom jeziku. A ukoliko vaš dečak voli Blejz, moći će da usvaja nove pojmove kroz različite priče i radionice u kojima je njegov omiljeni junak glavni lik. 

Pre nego što dete krene da pohađa kurs engleskog jezika, predavači se upoznaju sa njim i njegovim interesovanjima. U ovoj fazi je uključenost roditelja neophodna, kako bi sa predavačima podelili važne informacije, poput: koje igre su detetu omiljene kod kuće ili šta ga trenutno najviše interesuje, koji crtani junaci su mu omiljeni… 

Učenje engleskog jezika kod mališana tako postaje posebno prilagođeno, pa se časovi pretvaraju u posetu omiljenoj igraonici. 

Omiljeni sport, igra ili strip mogu da budu tema časa

Dečacima i devojčicama mogu biti naročito interesantne igre koje im predstavljaju memorijske izazove, poput asocijacija ili pantomima. Naravno, ove igre deca igraju na engleskom jeziku i uz asistenciju predavača, koji ih ohrabruju da što više koriste pojmove koje su naučili.

Kako su u pitanju individualni časovi, interesovanja deteta dozvoljavaju predavačima da maksimalno prilagode nastavu i postignu odlične rezultate u kratkom vremenskom periodu. 

Ukoliko roditelji devojčice koja pohađa kurs engleskog jezika primete da nju zanima modni dizajn, pravljenje kolača ili određeni sport, to treba da naglase predavaču, kako bi se njena interesovanja uključila u učenje jezika. 

Isto važi i za dečake. Individualni časovi mogu biti mnogo zanimljiviji ukoliko se na njima priča o dinosaurusima, automobilima ili o omiljenoj strateškoj video igrici. 

Takođe, kod dece koja imaju interesovanje za određene knjige ili stripove, njihovi omiljeni heroji će im pomoći u učenju engleskog jezika. Oni će postati junaci epizode crtaća ili stripa koji će deca sama osmisliti na engleskom jeziku, uz pomoć predavača. 

Osim što ovakav način rada omogućava da dete obogati svoj vokabular i jasno se izrazi na stranom jeziku pričajući o temama koje ga interesuju, istovremeno se razvijaju kreativnost i poriv za stvaranjem i originalnošću.

Crtanje – prava zabava za dečake i devojčice

Od najranijeg uzrasta deca pokazuju interesovanje za crtanjem po papiru, a ponekad i po zidu.  Ova vrsta igre ih može zaokupirati satima, a ujedno je i odličan alat kojim će iskazati kreativnost. U našoj školi engleskog jezika se ovaj način zabave rado koristi u učenju i utvrđivanju znanja. Naime, ukoliko je crtanje omiljena igra deteta, predavači je mogu prilagoditi tako da se kroz nju usvajaju novi pojmovi na engleskom jeziku ili utvrđuju već naučeni. 

Najčešće će dete dobiti zadatak da nacrta članove svoje porodice, najboljeg druga ili drugaricu, omiljenu igračku ili životinju. Takođe, kroz crtanje se mogu učiti slova, brojevi i boje, tako što će dete razviti vizuelnu asocijaciju uz svaku novu reč. Predavači u školi engleskog jezika rado koriste ovaj metod, jer se tako usvojena znanja kasnije mnogo lakše reprodukuju i teže zaboravljaju. Uz to, crtanje je univerzalna igra koju vole i dečaci i devojčice. 

Najzad, časovi na kojima se i crta podrazumevaju da se umetnička dela mogu poneti kući, pa deca imaju stalni podsetnik na napredak na koji mogu biti ponosni. Vremenom, čak i najmlađi mališani na ovaj način dobijaju motivaciju da postignu svoj kognitivni maksimum. Pored toga, deca uz učenje stranog jezika, razvijaju motoriku i kreativnost. 

Koristite engleski kada se igrate sa vašim mališanima

Igra je deci najdominantniji način izražavanja i ispunjava veći deo njihove svakodnevice, ukoliko pratite naše blogove znate da smo pisali o tome. Kada se učenje uključi u igru, edukacija ne prestaje kada dete završi čas u online školi engleskog jezika za decu. 

Naši profesori ohrabruju roditelje da se individualni rad započet u školi nastavi i kod kuće, kako bi dete razvilo rutinu i kontinuitet koji će ubrzati usvajanje i najkomplikovanijih jezičkih koncepata. Ovakav način rada ipak neće opteretiti ni najmlađe mališane, jer će na zabavan način i bez muke postepeno, ali sigurno učiti i pamtiti. Učenje engleskog kroz igru kod kuće se može odvijati ponavljanjem igara sa časova ili smišljanjem novih, koje mogu biti zabava za celu porodicu. Ovo će biti moguće ukoliko ukućani već vladaju engleskim jezikom, ali barijera ovog tipa ne mora predstavljati problem. Motivisano dete može nadahnuti i roditelje da prošire svoje znanje. 

Dečaci mogu prepričavati roditeljima epizode omiljenih crtaća ili sa njima čitati stripove na engleskom jeziku. Devojčice svojim ukućanima mogu prirediti predstavu na engleskom jeziku sa omiljenim lutkama. Ukoliko dete bude motivisano da se okruži sadržajem na engleskom jeziku, biće više motivisano da jezik počne aktivno da koristi, pa će se i napredak brže primetiti.

Koncept učenja engleskog jezika koji ne podrazumena pasivno slušanje i vreme provedeno za stolom u učionici punoj dece je još uvek nov, ali već daje izvanredne rezultate. Individualna nastava koja se u svakodnevicu deteta uključuje u mlađem uzrastu doprinosi tome da ono uspešnije i temeljnije usvaja engleski jezik, zahvaljujući istim mehanizmima uz pomoć kojih usvaja i maternji. 

Bliska saranja sa roditeljima i formiranje nastavnog plana oko interesovanja svakog deteta ponaosob čini da učenje i provedeno vreme na online časovima engleskog jezika deca ne doživljavaju kao stres ili neželjenu obavezu, već kao priliku da se odlično zabave i pokažu svoju kreativnost.