Letnji raspust je stigao, na veliku radost mališana koji su jedva čekali više slobodnog vremena za zabavne aktivnosti, igru i druženja. To im je, ipak, tokom trajanja školske godine ograničeno zbog brojnih školskih obaveza. Dok se završe svi domaći zadaci, manje vremena ostaje za igru koja je dečjem razigranom i aktivnom duhu veoma potrebna.

Tokom leta deca imaju dovoljno vremena da se odmore i da provedu kvalitetno vreme sa porodicom i drugarima. Ali, veoma je čest slučaj da deca svoje slobodno vreme ne umeju da organizuju i osmisle na najbolji način, te se iz dosade okreću digitalnom svetu u kojem nalaze sadržaje koji ih animiraju. 

S druge strane, roditelji nastoje da ih što je više moguće odvoje od računara, telefona i tableta, jer je taj vid zabave pasivan i dete je tu u poziciji recipijenta koji samo prima nekakve informacije, dok aktiviteta skoro uopšte nema.

Saveti koji slede odnose se na razne vidove fizičke i mentalne aktivnosti i stimulacije koje možete predložiti ili organizovati svom detetu kako bi kvalitetno provelo slobodno vreme koje je pred njim. 

5 zanimljivih, edukativnih aktivnosti za decu tokom letnjeg raspusta

Upišite dete u školu plivanja

Prva stvar koju moramo u uzeti obzir kada govorimo o deci – deca su aktivna. Po prirodi, deca imaju mnogo energije i potrebno im je da tu svoju energiju kanališu. Tu čak i ne govorimo o hipekaktivnoj deci, a za njih naročito važi da im je neophodno mnogo aktivnosti i kretanja kako bi istrošili visok nivo energije koju poseduju. Dakle, govoreći o dečjoj prirodi generalno, njima je potrebna igra, kretanje, aktivnost za trošenje energije i uspostavljanje balansa na fizičkom planu.

Tu njihovu prirodnu energiju najbolje je kanalisati kroz sport. To može biti bilo koji sport kojem je dete sklono, ali smo izdvojili plivanje kao jedan od najzabavnijih i najkorisnijih sportova, koji je naročito prijatan tokom leta kada su visoke temperature. 

Plivanje razvija kod dece koordinaciju, motoriku, povoljno utiče na kardiovaskularni sistem, širi kapacitet pluća, osnažuje mišiće, ali i razvija kod dece socijalne veštine, budući da su škole plivanja bazirane na grupama. Plivanje može biti odličan način da se vaše dete istovremeno zabavi, praktikuje zdravu aktivnost i kvalitetno provede slobodno vreme.

Porodična vožnja bicikla

Želite da odvojite dete od telefona, da bude više fizički aktivno, ali i da imate više zajedničkih porodičnih trenutaka? Zašto ne biste postigli sve navedeno u jednoj aktivnosti – vožnja bicikla! Ova aktivnost je takođe veoma omiljena, naročito tokom leta u večernjim satima kada je temperatura prijatna. 

Ukoliko ne posedujete dovoljan broj bicikla, možete ih iznajmiti na dan i uživati sa porodicom u ovoj aktivnosti narednih par sati, što je sasvim dovoljno. Staze za bicikliste su obeležene i prohodne, a možete odabrati razne terene za vožnju, u zavisnosti od toga šta preferirate. Možete voziti negde po prirodi, gde ima dosta drveća i zelenila, možete izabrati vožnju pored vode ili neka mesta koja imaju dosta prostora predviđenog za bržu vožnju. U svakom slučaju, ova aktivnost će prijati svima i imaćete priliku da provedete više vremena sa svojim detetom, koje takođe koristi svoje slobodno vreme na kvalitetan i koristan način.

Dan u bojama – slikanje i crtanje 

Još jedna stvar koju je bitno znati o detetu – detetu je potreban prostor da izrazi svoju kreativnost. Sigurno vam je poznato da mala deca vole crtati i bojiti, otuda i toliko bojanki za decu. Ne mora dete biti umetnik u duši za ovu aktivnost, niti je potrebno da ume da crta i slika. Dajte detetu do znanja da je izražavanje kreativnosti važno i da se može prepustiti mašti i crtati čak i ako procenjujete nije talentovano za umetnost, već je recimo, više naučni tip koji voli logiku i brojke. 

Organizujte dan u kojem se porodično prepuštate umetničkim aktivnostima i puštate mašti na voljuj. Kroz ovu aktivnost, vaše dete će kroz boje i oblike izraziti svoja osećanja, kreativnost i maštu. Vreme provedeno u kreativnim aktivnostima je zdravo i pogodno za mentalni razvoj deteta, stoga bi trebalo da bude jedan od načina na koji dete koristi slobodno vreme.

Kviz za dečji radoznali um

Uz energiju i kreativnost, pedagogija nam još nešto govori o dečjoj prirodi – deca su radoznala. Njihova prirodna radoznalost je, nažalost, u školi neretko do određene mere prigušna, iz jednostavnog razloga što je školski sistem i dalje pomalo tradicionalan, zasnovan na frontalnom predavanju gde je dete pasivni recipijent informjacija, zbog čega ostaje malo prostora da se akivira i zadovolji dečja prirodna radoznalost.

Ipak, ne mora tako biti kod kuće. Roditelji mogu podstaći svoje dete da probudi radoznalost koju prirodno poseduje tako što će ga izlagati mentalno stimulativnim sadržajima, aktivnostima koja podstiču na razmišljanje i saznavanje novih stvari. Kviz može biti odličan način da to postignete – jednako je zabavna i edukativna aktivnost, pri kojoj će vaše dete imati priliku da probudi svoju prirodnu radoznalost.

Individualni casovi engleskog jezika

Još jedan od odličnih načina da vaše dete svrsishodno i kvalitetno provede letnji raspust jesu individualni online časovi engleskog jezika. Ova aktivnost je korisna iz kojeg god ugla da pogledamo. Pre svega, pred mlađe generacije je stavljen zahtev da se ovaj svetski jezik treba znat – toliko da se znanje engleskog podrazumeva i gotovo izjednačava sa maternjimi. Kroz dalje školovanje vašeg deteta, ovaj jezik će mu biti sve potrebniji, i to ne samo poznavanje, već fluentan, tečan govor engleskog jezika. 

Zato, iskoristite priliku kada je vaše dete rasterećeno od školskih obaveza i upišite ga u online školu engleskog jezika. Individualni časovi su pogodni jer je nastava u potpunosti prilagođena vašem detetu koje će učiti shodno svom postojećem znanju, te nadograđivati znanje svojim tempom i na način koji njemu najviše odgovara. 

Korišćenje slobodnog vremena na ovaj način je iz još jednog razloga pogodan za dete – iako je u toku letnji raspust, dete ipak ne bi trebalo u potpunosti da bude bez ikakvih obaveza, jer bi se mogle izgubiti radne navike stečene tokom školske godine. Takođe, vratimo se na gorenavedenu stavku – dečjem mozgu je neophodna mentalna stimulacija. Dakle, nije samo do radnih navika, već je i do toga što je izuzetno potrebno da dete bude mentalno aktivno i stimulisano. Časovi engleskog jezika će mu pružiti neophodne mentalne izazove, ali ga neće opteretiti, tako da dete može slododno uživati u raspustu i odvojiti vreme koje će provesti samo u igri i zabavi.

Važno je imati na umu da učenje kroz igru nije nemoguća misija. Učenje može biti veoma zabavno, a igra može biti veoma edukativna, kada se nađe pravi način da se ta dva spoje.